Linn Nieminen, Fredrika Lundin och Henrik Johansson är några av eleverna som är engagerade i skolvalet i Strömsund. Foto: Victoria Herkules.
Valet 2014

Många skolor struntar i skolvalet till EU-parlamentet

Fredrika Lundin: Viktigt att människor engagerar sig
1:46 min

Intresset att anordna skolval till Europaparlamentet är lågt. I länet är det bara sex skolor som valt att delta.

En av de få skolor i länet som anordnar skolval till Europaparlamentet är Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.

 – Jag tycker att det är viktigt att människor engagerar sig och tar del av sin rösträtt eftersom EU är inte bara i Bryssel utan även i hela Europa och också här i Strömsund, säger Fredrika Lundin som går sista året på samhällsprogrammet.

 På Hjalmar Strömerskolan har eleverna fullt upp med arbetet inför skolvalet till EU-parlamentet. De har bjudit in politiker till en debatt, jobbat med information inför valet och de har haft flera förläsare med koppling till EU och tanken är att öka intresset för EU-valet och demokratiska frågor.

Att skolor för första gången erbjuds att anordna skolval till Europaparlamenet är en del i regeringens satsning på att öka valdeltagandet. Men intresset har varit svalt, bara 164 av landets 4000 gymnasie- och högstadieskolor har valt att delta och i länet är det bara sex skolor. Linn Nieminen tycker att fler skolor borde delta. 

– Det är tråkigt att det inte är fler som anordnar det i skolan för jag tror att det är ett bra sätt att komma ut till unga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".