1 av 2
Ola Lindgren, Storsjöskolan. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges radio.
2 av 2
Till hösten drar Toleransprjektet igång i några av Östersunds högstadieskolor. Foto: Anders Wiklund/TT
Rasism

Östersund satsar på toleransprojekt

Toleransprojektet motar rasism
1:34 min

Östersunds kommun har gett klartecken till Toleransprojektet som ska hjälpa unga bort från intolerans och främlingsfientlighet.

Toleransprojektet kom till efter mordet på 14-årige John Hron i Kungälv 1995. Han mördades av nynazister.

Projektet har funnits i närmare 19 år på lokal basis i Kungälv. I dag är det sex kommuner i sydvästra Sverige som jobbar med det i skolan. För en tid sedan bestämde regeringen att projektet ska spridas över Sverige. 

Historieläraren Ola Lindgren på Storsjöskolan i Östersund nappade direkt och har nu fått okej från kommunförvaltningen.

Östersund är inte mer drabbat av rasism och främlingsfientlighet i skolvärlden än andra kommuner, säger Ola Lindgren. Men han lovordar förvaltningsledningens vilja att jobba förebyggande i stället för att vänta och sedan jobba med åtgärder när problemen är ett faktum.

– Erfarenheter från andra kommuner visar att hand i hand med att kommunen tar emot en större andel flyktingar kan man få polariseringar i samhället och man får ett vi och dom-tänk som leder till främlingsfientlighet. Och då tycker jag det är starkt av kommunen att ta det här så pass tidigt, säger Ola Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".