1 av 5
Blivande bagare och konditorer vid Restaurang- och livsmedelsprogrammet , Jämtlands gymnasium Foto: Anneli Johansson/ Sveriges Radio
2 av 5
Mazarinkaka med jordgubbar bakade av Maja Olsson och Stina Styffe Foto: Anneli johansson/Sveriges Radio
3 av 5
Eleverna vid restaurang- och livsmedelsprogrammet tränade på studentdetaljer.Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
4 av 5
Mazarinkakan garneras med jordgubbar Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
5 av 5
Ätbar studentmössa Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Livsmedel

Här gör studenterna sina egna tårtor

8:31 min

Om några veckor är det studenttider och eleverna vid konditori- och bageriutbildningen vid Jämtlands gymnasium gör sina egna tårtor.

Lärarna, Leif Axelsson och Sofie Nygaard står lugnt och betraktar avgångseleverna som kokar Lemon curd, kavlar marsipan och lägger gele på jordgubbar.
Det är snart student för avgångseleverna vid Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Jämtlands gymnasium och idag ska det bakas tårtor.

Eleverna får träna på att garnera studenttårtor och snabbt växer det fram rosor, studentmössor och fotbollar i marsipan.

Josefin Erlandsdotter berättar att det bllir mamma som får baka hennes studenttårta. Sabine Ejenstam formar små små studentmössor i marsipan som ska pryda en studenttårta, själv föredrar hon äta violtårta.

Ronny Högberg som är enda killen i klassen siktar på att få jobb som bagare efter studenten eftersom han älskar att baka matbröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista