Kultur

Biblioteket i Östersund föreslås bli även konsertlokal

1:14 min

En eventuell ny konsertlokal i Östersund kombineras med det nuvarande bibliotektet. Det förslår kommunens tjänstemän. På tisdag, 3 juni, kommer kommunpolitikerna att ta ställning till förslaget.

Frågan om ett kulturhus eller konserthus i Östersund har diskuterats länge. Redan till Östersunds 200 årsjubileum 1986 fanns förslag om ett konserthus i Badhusparken. Diskussionen drog igång på nytt efter en debatt om bygget av kulturhus kontra idrottsarenor i november 2010.

Det gjorde att fyra kulturarbetare i Östersund drog igång en insamling för att förmå kommunen att bygga ett konsert- och kulturhus. Det blev galan Startskott och stan fylldes av en livlig diskussion om ett kulturhus och om kommunens prioriteringar. Det kom krav på en folkomröstning, men någon sådan blev det inte.

Östersunds kommun tillsatte en utredning, som hållit på ett tag, men som nu i alla fall delvis är klar.

Under 2013 jobbade en grupp inom kommunen för att kolla vilka lokaler i stan som finns och hur man kan göra om, för att dom ska fungera för till exempel akustisk musik, konsthall, dans eller teater.

I början av det här året presenterade gruppen en rapport för kommunstyrelsen som de i februari fick i uppgift att komplettera. Bland annat ville politikerna se skisser på var huset kan ligga och hur stort det behöver vara.

Nu är gruppen klara med även sin komplettering av rapporten. De föreslår nu att det är biblioteket i Östersund som kommunen ska satsa på att bygga om eller till för att göra det till ett konserthus i kombination med ett modernt bibliotek. Eventuella planer på att göra stora ombyggnader av Storsjöteatern eller att bygga något vid busstorget i Östersund försvinner därför om politikerna beslutar enligt det här förslaget på tisdag.
– I och med att man sätter ner foten och bestämmer sig för biblioteksfastigheten blir det mer hanterbart att precisera och utreda vad vi vill bygga, säger Bengt Gryckdal, som lett utredningen.

Om det blir så blir nästa steg för kommunpolitikerna att i augusti anlita arkitekt och precisera vad som ska få plats i ett kombinerat bibliotek och konserthus.
– I så fall blir jobbet att ta fram ett förslag på hur man kombinerar ett modernt bibliotek med konsertlokal, säger Bengt Gryckdal.

Enligt vad kommunalrådet Karin Thomasson, MP, sagt tidigare så har kommunen markerat en investering i ett slags kulturhus i budgetdirektiven för 2016 - 2018.

Trots att Storsjöteatern nu inte längre finns med i tjänstemännens förslag, kommer den också att moderniseras för att kunna ha teater, dans och opera i stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista