2012 spelades VM-turneringen i Kurdistan. Foto: ConIFA
Fotbolls-VM

Stort internationellt intresse för ConIFA i Östersund

1:22 min

Över 100 internationella journalister kommer till Östersund för att bevaka ConIFA World Football cup som spelas i Östersund den kommande veckan (1-8 juni).

Intresset ute i världen är stort. Alla nordiska länder kommer att streama fotbollsmatcherna på nätet och framförallt länderna i mellanöstern och Östeuropa kommer att direktsända matcherna i TV för en miljonpublik, berättar Per-Anders Blind som är ordförande i ConIFA, som arrangerar mästerskapet.

– Vi har Hollywoodfilmer som kommer hit, dom spelar in sekvenser för att använda i deras filmer. Vi har Japanska Tv-kanaler, vi har tyska och engelska journalister, hela världens ögon kommer att vara riktade mot Östersund den här veckan! Det har folk inte förstått och det är fascinerande!

Det är stjärnspelare från bland annat  flera av de största europeiska ligorna , spelare från Afrika och Asien är i Östersund för att spela ConIFA World Football Cup som drar igång imorgon, och ikväll är det stor invigning på torget i Östersund. 12 lag gör upp om guldet, finalen spelas nästa söndag. Det här är ett alternativt fotbolls-VM för folkgrupper och regioner som inte är med i det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Och frågan är om Östersund och resten av Sverige har förstått hur stort det här är ute i världen. Bara mellan 300-400 biljetter har sålts inför VM-veckan. Men Per-Anders Blind tror att det kommer att koka på arenan även om hemmapubliken i Östersund sviker.

-- Om Aramean Suryoye och Kurdistan går vidare från gruppspelet, vilket dom garanterat kommer att göra, då kommer det hur många busslaster som helst till Östersund med kurder, syrianer, armenier. Ska man ha en chans att se semifinaler eller finaler ska man inte vänta med att köpa biljett för det kommer vara slutsålt, säger Per-Anders Blind som är ordförande i ConIFA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista