Fotbolls-VM

Spelare i Darfur United spårlöst försvunna

En spelare från Darfur United försvann spårlöst natten mot fredag, i samband med lagets deltagande i Conifa World Football Cup.

Det förekommer också uppgifter om att ytterligare spelare har försvunnit under lördagen, rapporterar Sameradion. Polisen är informerad.

Redan innan Conifa World Football Cup i Östersund så hade Darfur United problem. Myndigheterna var tveksamma att bevilja visum till spelarna för att komma och delta i Conifa-VM, som är för folk eller länder som inte är med i Fifa.

Darfur är en region i Sudan i Afrika där det pågått en konflikt i över tio år mellan olika rebellgrupper och regeringsstödda styrkor. Spelarna i Darfurs lag kommer från ett flyktingläger i Östra Tchad.

Natten mot fredag försvann en av spelarna spårlöst. Conifas president, Per Anders Blind, säger att han fick veta det av Darfur Uniteds lagledning. Blind kontaktade då polisen och informerade om situationen.

– Vi kan inte göra så mycket mer, det här är inget som Conifa kan ta ansvar för, säger Blind.

Däremot menar Per Anders Blind att det kan komma att bli ett problem för Darfur United, eftersom det kan bli ännu svårare för spelare att få visum inför framtida turneringar.

Blind ser inte att händelsen kommer att få några konsekvenser för Conifa som organisation inte heller för VM-turneringen som nu pågår i Östersund.

– Sådant här händer ju, det händer i OS och i friidrotts-VM, men det är inget som kommer att drabba Conifa på något sätt.

Under lördagen kom det också uppgifter om att fler spelare från Darfur United hade försvunnit, det ska ha skett direkt efter lagets sista match i turneringen.

Polisen i Östersund säger att man känner till saken efter att ha varit i kontakt med personer från organisationen Conifa. Men just nu gör inte polisen något med anledning av det inträffade.

Enligt polisens ledningscentral så är personerna inte anmälda saknade, utan de har försvunnit frivilligt. På måndag kommer gränspolischefen att börja jobba med ärendet. Innan dess kan man inte vid polisen säga något om hur det kommer att hanteras.

Conifas president Per Anders Blind säger att den person som de fått bekräftat att han försvunnit har sin mamma i Norge.

– Är det så att han har avvikit självmant så kan det vara ett bra tips att kolla upp, säger Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".