Domstolarna

Storbedragare får sju års fängelse

Sju års fängelse blev domen för den 37-årige man från Bergs kommun som tillsammans med sin mor lurat till sig närmare tio miljoner kronor från ett 40-tal personer.

Den 77-åriga modern får tillbringa 4,5 år bakom lås och bom. De båda döms för grovt bedrägeri och ska betala stora skadestånd till offren.

Båda är skrivna i Bergs kommun men har tidigare bott i Ragunda.

Spenderade pengar på spel och lyxhotell

     Mannen som redan avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för liknande brottslighet fortsatte på samma sätt direkt när han blev villkorligt frigiven i november 2006.

     Polisens granskning av mannens konton visar att åminstone 1,3 miljoner av de närmare 10 försnillade miljonerna använts till hotellkostnader, och den största utgiftsposten, närmare 2,6 miljoner, har gått till spel.

Utgav sig för att vara pilot

     Bedrägerierna har många gånger gått till så att mannen utgett sig för att vara pilot, han har varit generös och köpt dyra presenter till dem han lurat. Sedan har han övertalat dem att investera pengar i olika påstådda affärer - som skulle ge dem högre avkastning tillbaka.

     Modern å sin sida har enligt tingsrättsdomen varit extremt påstridig och pressat släktingar, vänner och bekanta på pengar genom det som beskrivs som "snyfthistorier". Kvinnan har sagt att hon behövt låna pengar för att rentvå sonen från den tidigare domen. Om hon inte fick låna pengar var risken stor att han skulle ta livet av sig.

Långivare som ställde upp blev själva utblottade

     Av domen framgår att de flesta av de 43 lurade personerna försatts i mycket svåra ekonomiska situationer, vissa av dem är är i princip ruinerade.

Den 37-årige mannen har suttit häktad sedan februari när härvan började rullas upp.