Smittskydd

Kvinna smittad av tuberkulos på asylboende i Åre

1:20 min

Förra veckan upptäcktes ett fall av den dödliga sjukdomen tuberkulos, tbc, på ett asylboende i Åre. Nu ska personal och boende testas.

Sjukvårdspersonal iförda skyddsmask hämtade förra veckan en kvinna från Migrationsverkets asylboende på Continental Inn i Åre efter att hon insjuknat i tuberkulos. Ulrika Nyberg är biträdande enhetschef för Migrationsverket i länet.

 – Det har konsteras att fall av turberkulos vid ett av våra boende, säger Ulrika Nyberg, biträdande enhetschef för Migrationsverket i länet.

 De senaste tio åren har antalet personer som insjuknar i tuberkulos i Sverige ökat med 50 procent och i år räknar man med runt 700 fall. Ökningen speglar en ökad invandring från länder där som har en hög förekomst av sjukdomen.

Jämtlands län har sedan 90-talet legat på i snitt sju fall per år och hittills i år har åtta personer insjuknat. Smittorisken är låg och det är enbart de som har tuberkulos i lungorna som kan smitta men när ett sådant fall upptäcks så görs en smittspårning och det är vad som väntar boende och personal på asylboendet i Åre.

– Infektionskliniken gör en smittspårning och kallar in personer till undersökning som har haft kontakt med den här personen, säger Ulrika Nyberg.