Skicross

Stark utveckling för skicross

9:13 min

Victor Öhling Norberg vann världscupen förra året, Anna Holmlund tog OS-brons. Nu har också Järpen fått ett riksidrottsgymnasium för satsande ungdomar. Skicross är en sport som vuxit och gjort sig känd.

Det Svenska skicrosslandslaget nådde stora framgångar i vintras. Victor Öhling Norberg från Funäsdalen vann totala världscupen, Anna Holmlund tog ett OS-brons efter att ha varit svårt skadad under en längre tid och det kom medaljer på både dam- och herrsidan på junior-VM. Flera åkare visade att de är att räkna med bland världseliten. Deras framgångar har fått fler att intressera sig för sporten. Det är större mediebevakning, folk har fått upp ögonen för sporten och skicross har fått en stark utveckling.

– Man märker det ganska radikalt att intresset för skicross växer. Folk vet vad vi håller på med, vilka profiler vi har, och jag tror att det kommer att generera fler åkare i framtiden, säger Tommy Eliasson som är sportchef.

– Det som var grunden till förra årets framgångar var flera års arbete med samma individer, vi har jobbat mycket med hur vi agerar i gruppen, hur vi tränar och hur vi uppfattas utåt och det ska vi jobba vidare med.

För två veckor sedan öppnade en ny riksidrottsutbildning i skicross på gymnasiet i Järpen. Det är fyra platser som helt finansieras från Riksidrottsförbundet och det öppnar upp för att fler unga ska få möjlighet att satsa vidare på sporten de brinner för.

Anna Holmlund och Victor Öhling Norberg är två åkare att räkna med den kommande säsongen, men Tommy Eliasson lyfter också fram två unga åkare.

– Vi har två unga åkare som är väldigt duktiga, Sandra Näslund som blev femma i totala världscupen och slog igenom med buller och bång och blev tvåa på junior- VM ifjol, och sedan John Eklund som också kom tvåa på junior-VM, så vi har en bra mix av gammalt och ungt och jag tror att vi är en sport som är på gång och har individer som är på gång.

Nytt för i år är att de satsar på en utmanargrupp, i dagsläget med bara tjejer, som närmar sig examen på skidgymnasiet i Torsby. En av dem är Clara Sjölund från Funäsdalen.