Åska

Rekordmånga åskskador i Jämtlands län i sommar

1:25 min

Antalet anmälda skador på grund av åska har nästan tredubblats i Jämtland i år. Från 62 ifjol till 168 under årets åtta första månaderna. En ökning som är baksidan av den varma och torra sommaren.

De senaste fyra åren har nästan 18 000 åskskador anmälts till Länsförsäkringar i landet och ersättningar på 332 miljoner kronor har betalats ut. Och sommarens åska kommer sannolikt slå rekord i antal skador.

– Det är mycket som pekar på det och det är klart att som försäkringsbolag följer vi den här utvecklingen, säger Christoffer Jonsson skadechef på Länsförsäkringar.

Åskskadorna hos hushållen i Jämtland har nästan tredubblats sedan i fjol och kostat Länsförsäkringar omkring två miljoner kronor på bara tre månader. Och det som oftast går sönder är hemelektronik.

– Så som datorer, teveapparater, hushållsmaskiner och värmepumpar, säger Jonsson.

Men det finns enkla sätt att skydda sina grejer.

– Det enklaste är att dra ur känslig utrustning ur vägguttagen. Sedan kan man också montera ett överspänningsskydd direkt på inkommande ledning vid elcentralen, säger Christoffer Jonsson.

Men att försäkringsbolagen nu ser ökade kostnader för åskskador kan på sikt hamna hos kunderna.

– Om den här ökningen håller i sig, och kostnaderna följer med, då är det klart att försäkringsskyddet kommer att bli dyrare för kunderna, säger Christoffer Jonsson skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland.