Valet 2014 - Östersund

Såren har läkt för M i Östersund efter C:s otrohetsaffär

12 min

De Centerpartister som låg bakom uppgörelsen med Socialdemokraterna i Östersund är nu borta, därför menar Moderaternas toppnamn i Östersund, Per Jönsson, att såren nu är läkta.

Moderaterna blev Östersunds näst största parti 2010 med 20 procent av rösterna. Men i opposition har inte partiet kunnat påverka särskilt mycket, enligt Per Jönsson.

Har såren läkt efter Centerpartiets samarbete med Socialdemokraterna?

– Ja, det kan man säga för att flera av de framträdande Centerpartister som låg bakom det har ju försvunnit på olika sätt. Så visst, det var en otrohetsaffär, man förhandlade med (S) bakom ryggen när vi samtidigt höll på att göra en alternativ budget för borgligheten.

De viktigaste frågorna för att ta makten?

– Det viktigaste är att vi måste bli fler här i Östersund, och då måste vi få fler företag och vi måste sköta om de företag som finns här, säger Per Jönsson.

– Sen måste vi satsa på välfärdsfrågorna. Vi kan ta de senaste tre åren då har kommunen gått 300 miljoner i vinst, samtidigt har man sparat 30 miljoner på skolan - varför då?

Vallöften?

– Vi tänker inte spara nånting på skolverksamhet och förskolor, istället vill vi ta bort delade turer inom äldreomsorgen, mindre barngrupper, återinföra fältarbetsgruppen, satsa på skolahälsovård osv...