Miljö

Nu finns gatljus som drivs utan el

1:27 min

Självförsörjande gatljus som drivs av vind och sol samtidigt som de lagrar energi i batterier, det är något som nu finns på Mittuniversitetets campus i Sundsvall.

Tre stycken "gröna" gatljus har monterats på Mittuniversitetets campus. Projektet är ett samarbete mellan universitetet, Sundsvalls kommun, Sundsvall Energi och Servanet och första stadiet kommer att pågå i sex månader. Detta för att se hur de klarar av vintern. 

– Det som är speciellt med stolparna är att de lever inte bara på solenergi, om det är mulet men blåser lite grand så hämtar de sin energi från vinden så de kombinerar så att säga två goda ting, säger projektledaren vid Mittuniversitetet Mikael Gulliksson.

Nu ska gatljusen testas för att se om de klarar av det norrländska klimatet med snö och mörker i sex månader. Går testmånaderna väl ska gatljusen sedan utvecklas ytterligare. Med bland annat displayer som kan bidra med information till förbipasserande och även wi-fi till de som befinner sig i närheten av gatljuset. Men det är inte helt säkert att de gröna ljusen är positiva ur en ekonomisk synvinkel, det får de här sex testmånaderna utvisa.

-- En sån här stolpe jämfört med en konventionell stolpe genererar ungefär 400 kronor i vinst varje år så de är inte dyrare på papper. Men sen återstår det ju att se om de håller måttet men vi hoppas i alla fall att det inte ska bli dyrare, säger Mikael Gulliksson.