Valet 2014 - narkotika

Spicevågen har dalat - Jämtlands unga röker på istället

8:15 min

Jämtlands ungdomar använder den kemiska drogen spice mindre nu än för ett par år sedan men röker på mer istället eftersom de tror att det inte är särskilt farligt.

Inför valet är Föräldraföreningen mot Narkotika i Östersund kritisk och menar att de politiska programmen mest innehåller svävande beskrivningar och luddiga formuleringar om hur knarkandet bland unga ska ska kunna hejdas.

De senaste åren har det kommit rapport efter rapport om att unga i Östersund använder alltmer narkotika. Polisen har gått ut och varnat för nya droger som dyker upp men nu har trenden vänt åt ett annat håll enligt polisen.

Jämfört med 2011-2013 har spicevågen dalat men andra droger har blivit vanligare.

– Nu bland ungdomar är det mest hasch, marijuana och tabletter som förekommer, säger Maria Lundberg vid polisens ungdomsgrupp i Jämtland.

Många unga tror inte att det är så farligt med dessa droger. Synen hos ungdomar har förändrats och många tycker att det borde vara lagligt och att det är helt okej att röka hasch och marijuana. De ser ingen skillnad jämfört med vuxna som dricker alkohol.

– Det tycker jag är ett stor utbrett problem och det tror jag också har lett till att ungdomar från alla olika samhällsklasser brukar narkotika på ett helt annat sätt nu än förut, säger Maria Lundberg.

Polisen jobbar på olika sätt med information till ungdomar och deras föräldrar men önskar också annan hjälp från samhället och politikerna. Bland annat behövs mer pengar och andra resurser till socialtjänsten för att kunna göra insatser tidigt och uppsökande.

– Det ska finnas ett ställe för föräldrar att vända sig till, nån form av beroendecentrum där man kan komma och ta ett urinprov på sin ungdom och även få stöd efteråt om det skulle visa sig att ungdomen använder narkotika, säger Alexandra Hägglund som också arbetar i ungdomsgruppen.

Polisens ungdomsgrupp kommer ofta i kontakt med de som hamnat snett eftersom de rör sig ute bland ungdomarna och den felaktiga inställningen att det är ofarligt att röka hasch bekymrar.

– Självklart kan vi känna stor oro ibland, säger Maria Lundberg