Bärplockare

Nu måste bärplockarna lämna lägret i Hoting

1:42 min

I dag ska de 120 bulgariska bärplockare som bott i ett tältläger i skogen utanför Hoting att avhysas. Det är den första avhysningen av det här slaget i länet.

Förra året gjorde Kronofogden de första avhysningarna av bärplockare i Sverige och tidigare i veckan beslutade Kronofogden att den grupp bärplockare som slagit upp ett tältläger i en grusgrop utanför Hoting ska avhysas från platsen och i dag sker själva avhysningen.

– De kommer att få en timme på sig att påbörja den här flytten och har det inte hänt något efter den timmen kommer vi eventuellt behöva bogsera bort fordon och sånt, säger Karina Öhrberg är teamchef på Kronofogden i Östersund.

Bärplockarna är informerade om att de måste lämna platsen men när P4 Jämtland besökte lägret tidigare i veckan syntes inga tecken på att de var på väg att flytta därifrån. I lägret stod tälten i rader och mellan tälten hängde tvätten på tork. En kvinna lagade mat och några barn lekte. Ingen av dem prata engelska men kvinnan kunde ett ord på svenska, hon sa blåbär och pekade mot skogen.

Nu kan det vara slut med bärplockandet för under förmiddagen kommer Kronofogden tillsammans med polis och socialtjänst avhysa dem från platsen. Göran Bergström närpolischef i Strömsund säger att det kan bli så att de flyttar till ett nytt ställe i närheten.

– Den risken finns ju. I och med att de är här för att plocka bär kommer de söka sig till områden där det finns bär. Men nu är bärsäsongen snart slut så jag tror att det kanske dags att de börjar tänka på hemfärden, det är indikationer som jag fått från olika bärhandlare.

Även om bärplockarna ger sig av finns det en stor chans att en ännu större grupp kommer nästa år.

– Det är den trend vi ser, att det här ökar. Om det är 120 i år så kanske det är 400 nästa år och det är ohållbart.

Polisutredningen om att bärplockarna utnyttjas av mellanhänder och inte får den betalningen de har rätt till pågår fortfarande.