Bärplockare

Bärplockarna har lämnat området frivilligt innan avhysningen

0:38 min

I dag skulle de 120 bulgariska bärplockare som de senaste veckorna bott i ett tältläger i skogen utanför Hoting avhysas. Men bärplockarna lämnade området frivilligt i går.

Förra året gjorde Kronofogden de första avhysningarna av bärplockare i Sverige och det här skulle bli den första i länet.

Göran Bergström som är närpolischef i Strömsund tror inte att bärplockarna nu reser hem till Bulgarien utan han tror att de kommer att slå upp sitt tältläger någon annanstans.

– Den risken finns ju. Eftersom de är här för att plocka bär, kommer de nog att söka sig till områden där det fortfarande finns bär, säger han.

Göran Bergström berättar att när polisen var i lägret igår, pratade bärplockarna om att de skulle åka vidare till andra bärmarker innan de blev avhysta. Men trots det kommer personal från Polisen, Kronofogden och Strömsunds kommun idag på morgonen att åka till området för att kontrollera att bärplockarna verkligen har åkt därifrån.

Enligt Göran Bergström kan det bli så att ännu fler bärplockare kommer till länet nästa säsong.

– Det är den trend som vi ser, det här ökar. Om det var 120 nu så kanske det blir 400 nästa år och det är ju ohållbart, säger han.

Den polisutredningen som ska undersöka om bärplockarna utnyttjats och inte fått den betalningen de har rätt till, pågår fortfarande.