Valet 2014

Svårt för unga politiker att bli accepterade

1:50 min

I Jämtlands län är endast sex procent av politikerna i åldern 18-29 år. Samtidigt tas de unga politikerna oftast inte på allvar av de äldre och mer luttrade partikamraterna och motståndarna. 

– Unge man ska du komma här och tycka till och ha någonting att säga. Jag har helt enkelt inte tagits på lika mycket allvar på grund av min ålder. Och inte på grund av att mina argument brister, säger Björn Lindgren som är 25 år och kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet i Jämtlands län. 

Inom partiet har Björn Lindgren (MP) blivit accepterad, men det är från andra håll som han har blivit bemött på det här sättet. Och han är inte den ende. 
– Av de som har suttit länge, så behandlas man lite som att man är ny och ung. Man ska väl undertonat vara med och lära sig lite först, innan man börjar ifrågasätta. Till exempel kommentaren att jag har suttit här längre än vad du har varit född, säger Victor Ericsson (M), oppositionsråd i Härjedalens kommun. 

Victor Ericsson (M) är 23 år och har jobbat med politik länge. Vid årsskiftet fick han förtroendeuppdraget att vara oppositionsråd. N
ågot som inte är vanligt bland unga politiker i Sverige, då de är underrepresenterade. Det visar en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). 

Thomas Widenstjerna är statsvetare på Mittuniversitetet i Östersund. 
– Jag har träffat väldigt många i min forskning, både äldre och yngre, men framförallt äldre. Och merparten av dem har uttryckt en stark vilja att få in yngre på poster. Men man vill se vad de här personerna går för, att de har erfarenhet nog så man uppfattar att de ska klara uppdraget. Och det är klart att det då kan uppfattas som att man motarbetar yngre från att komma in på de här posterna, säger han. 

Men det här är inget som stoppar varken Victor Ericsson (M) eller Björn Lindgren (MP) från att fortsätta med politiken. 
– 
Jag tänker att det är fånigt, och tycker nästan lite synd om dem som inte kan se mig bortanför min ålder. Om någon säger "unge man nu ska jag berätta för dig hur det ligger till." Då kan man väl svara med att antingen säga att jag tycker inte det är okej att du använder härskartekniker. Eller bara säga "ja gamle man jag som är ung ska berätta för dig hur läget ligger till". Så att man slår tillbaka litegrann, säger Björn Lindgren (MP).