Nätdrogen spice är bland annat vanligt bland ungdomar. Arkivfoto: Markus Schreiber/Scanpix.
Droger

Fältarbete tillbaka i Östersunds kommun

Tord Jemteborn (M): Kan man rädda en, har vi vunnit allt
1:27 min

På Östersunds kommunfullmäktige igår röstade politikerna igenom att återinföra fältarbete för att kunna fånga upp unga som är på väg att hamna i missbruk.

Det är ett fråga som  Tord Jemteborn (M) som är vice ordförande i socialnämnden jobbat med sedan fältarbetesgruppen lades ner för snart tre år sedan.

– Jag tycker att medborgarna i kommunen, och då framför allt barn och unga är att gratulera för att kommunfullmäktige har tagit ett sådant klokt beslut, för nu har vi varit utan fältarbetare genom kommunen i snart tre års tid, säger Tord Jemteborn (M).

Redan inför att fältarbetsgruppen skulle läggas ner lade Tord Jemteborn (M) fram den första motionen för att rädda deras verksamhet, men det är först nu- tre motioner och nästan tre år senare som politikerna i Östersunds kommun kommit överens i frågan. Fältarbetsgruppen återinförs inte i och med det här förslaget utan det blir en ny organisation där fältarbetet nu kommer att ske i samarbete med ungdomspolisen. Kommunen har nu avsatt 1,5 miljon kronor till arbetet som Tord Jemteborn (M) i längden menar kommer att spara pengar för kommuninnevånarna eftersom ungdomar med drogproblem kostar samhället stora pengar.

– Initialt kostar det en miljon kronor per år och kommer inte den ungdomen på fötter igen kan i värsta fall kriminalvården, sjukvården och andra institut belastas av det här. Men, först och främst är det inte ekonomin jag tänker på utan det är individen. Kan man rädda en ungdom från ett liv i fördärv har vi vunnit allt, menar Tord Jemteborn (M) vice ordförande i Socialnämnden i östersunds kommun.

Tjänstemän på kommunen kommer nu att utreda hur arbetet ska läggas upp och hur pengarna kommer att spenderas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".