1 av 2
Torbjörn Gehrke, bekymrad coach i senaste hemmamatchen mot Uppsala (63-111). Topplaget Borås lika stor utmaning för Jämtland. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio
2 av 2
Uppvärmning för Jämtland basket inför matchen mot Borås. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio
Basketligan

Jämtland Basket - Borås 81-88

Coach Torbjörn Gehrke: Vi är nästan där
3:54 min

Jämtland Basket nådde en hedersam förlust mot topplaget Borås i Östersund fredag kväll. Ett klart lyft jämfört med de senaste matcherna.

4:e kvarten (40 min): Inleds med en grym 3:a av Jämtland. Och så småningom upp nästan jämsides poängmässigt med serieledarna. När hemmalaget bara två poäng efter smyger nerver in, och några enkla avslut missas. Men nerver också hos Borås. Rafflande avslutning.

3:e kvarten (30 min): Jämtland inleder mycket starkt och är vid 51-61 bara tio poäng bakom. Upphämtning tack vare ett aggresivt försvarsspel som tvingar Borås att ta lite svårare avslut. Mycket kamp, långa anfall och i mitten tappar Jämtland. Men en stark avslutning ger det minsta avståndet sen matchens början. Endast ett av tolv trepoängsförsök i för Jämtland. 3/13 för Borås. (61-70)

2:a kvarten (20 min): Jämtland försöker hålla jämna steg poängmässigt, men Borås skytte betydligt bättre. Tyler Peters bjuder på matchens grej när han stormar fram från egen planhalva, genom Boråsförsvaret, och dunkar ner bollen i korgen. Dessutom poäng på bonuskastet efter att ha blivit foulad på vägen. Mycket vilja i Jämtland och med bättre precision i avsluten skulle det räcka längre. Tyvärr rinner poängen iväg i slutet. (37-55)

1:a kvarten (10 min): 4-18 tidigt i matchen och trots att Jämtland arbetade sig fram till lägen gick inga bollar i korgen. Viljan fanns, men inte självförtroendet. Men Jämtland stångade och krigade på. Det syns i kväll att laget vill så mycket. Och försöker. Så småningom började också poängen komma. Kanske en smula glädje trots allt i spelet. (16-23)

Jämtland basket med en vinst och fyra förluster möter Basketligans ledare Borås som vunnit fem och förlorat en match. På förhand ser det ut som en omöjlig uppgift för hemmalaget. Och Jämtlands coach Torbjörn Gehrke medger att stämningen var tung på träningarna i början av veckan:

"Som ett brev på posten var stämningen på träningen i måndags och tisdags ganska dämpad.", skriver han i ett pressmeddelande. Därför har fokus under veckan varit på en ny ingrediens: "...vi har haft och har fortsatt ett tufft schema och vi pratar fortfarande PRESTATION inte resultat! Men mot Borås hemma så har vi ett nytt motto - GLÄDJE!"

Återstår att se om det kan visa sig på plan i kvällens tuffa match mot suveräna Borås! Uppkast 19:04 i Östersunds sporthall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".