Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og utenriksminister Børge Brende under kransenedleggelse ved Russemonumentet under 70-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark i Kirkenes lørdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT
Krigsminne

Sovjetiska soldater hedrades i Norge

Norges statsminister Erna Solberg hedrade på lördagen minnet av de sovjetiska soldater som stupade under befrielsen av Øst-Finnmark i Nordnorge hösten 1944.

Samtidigt manade Solberg till fortsatt norsk-ryskt samarbete. 

– Inget kan betyda mer för arvet efter dem som kämpade än att vi också i dag klarar av att stå tillsammans för att bygga fred, människovärde och rättvisa på vår kontinent, sade Solberg.

  Hon deltog tillsammans med bland annat Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i en ceremoni i Kirkenes för att markera att det på dagen är 70 år sedan staden blev den första norska stad som befriades från den nazityska ockupationen.

  Lavrov fick senare frågan av norska journalister om hur sanktionerna som gäller mot Ryssland med anledning av konflikten i Ukraina påverkar relationerna till Norge. 

– Självklart bidrar inte det olika sanktionerna som nu införts till samarbetet. Till slut hoppas vi att sunt förnuft skall segra, sade Lavrov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".