Foto: SR
Medicinsk forskning

Bättre minne av insulin till hjärnan

En dos insulin till hjärnan kan öka förmågan att koppla ihop dofter med synintryck och på så vis få oss att minnas bättre, visar ny forskning.

Rönen i en svensk-tysk studie väcker hopp om att kunna hjälpa personer med nedsatt minnesförmåga, skriver Upsala Nya Tidning.

  I experiment testade forskarna 18 unga försökspersoners förmåga att minnas bildrutor på en dataskärm. Det visade sig, vilket var väntat, att förmågan ökade om bilderna visats i kombination med någon doft. Ännu bättre gick det om en låg dos insulin sprejats in i näsan. 

– I dag vet vi att insulin är jätteviktigt för minnet. Vår egen och andra forskargrupper har till exempel visat att tillförsel av insulin till hjärnan med en nässprej förbättrar olika minnesfunktioner både hos friska personer och hos patienter med Alzheimers sjukdom, säger forskaren Christian Benedict på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, till UNT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".