Janet Stefanowicz Joelsson är veckans stafettgäst. Foto: Privat
Personligt möte

Möt Janet Stefanowicz Joelsson - en tant med skinn på näsan

Janet Stefanowicz Joelsson: Krig är min största rädsla
34 min

Idag möter du Janet Stefanowicz Joelsson som veckans stafettgäst. Hon har bland annat varit hästskötare hos en av Sveriges mest kända dressyrryttare och drivit familjevårdhem för ungdomar.

Valet stod mellan Nya Zeeland och Jämtland när veckans stafettgäst Janet Stefanowicz Joelsson bestämde sig för att flytta till Ytterhogdal. Idag driver hon ett Bed and Breakfast där.

Hon föddes 1955 i Svängsta i Blekinge där hon växte upp med sina mamma, pappa och två systrar. Hennes pappa kom från en liten by utanför Minsk i Vitryssland och blev tvångsrekryterad till Röda Armén som 19-åring. Han blev tillfångatagen i Finland och satt i fångläger i ungefär fyra. Han smugglades sedan från Finland och hamnade i Sverige, där han fick jobb och han träffade Janets mamma.

Som liten träffade Janet många flyktingar som kom och bodde hos familjen. Flera av dem hade suttit i koncentrationsläger och hon fick uppleva och höra mycket hemskheter som påverkat henne för livet.

– Det jag är mest rädd för i livet är krig och jag har väldigt svårt att förstå att människor väljer att blunda för det som händer i världen idag, säger hon.

Självständig med skinn på näsan

Redan som 16-åring flyttade Janet hemifrån och började sin yrkeskarriär som hästskötare. Under många år jobbade hon med hästar och blev hovslagare, men det är bara några av alla yrken som Janet provat på under sitt liv. Hon är inte den som är rädd för nya utmaningar. Hon är nyfiken på att testa nya saker och att träffa nya människor. Hon beskriver sig själv som en tant.

– En tant för mig är en självständig kvinna som har lite skinn på näsan, som vågar säga vad hon tycker, säger Janet Stefanowicz Joelsson.

Klicka på ljudet här ovan och hör hela intervjun med Janet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".