FOTO:TT
Melodifestivalen

Mellobiljetter till ockerpriser går inte att stoppa

Ockerpriser på mellobiljetter
1:31 min

Många av melodifestivalsbiljetterna i Östersund säljs vidare via företag som gjort massupköp, när biljetterna släpptes.


Vad är det värt, med mello, tycker du?

Ofta till rena ockerpriserna. Uppemot 3 000 kronor finns de till salu för, de dyraste. Det berättade vi om i morse. Så har det sett ut i flera decennier i Sverige vid alla typer av arrangemang.

Det finns en marknad, människor är villiga att betala, ibland flera tusen kronor! I våra nordiska grannländer är det förbjudet för företag att bedriva kommersiell mellanhandsförsäljning, men i Sverige är det fullt lagligt.

Lena Sivertsson från Östersund skulle aldrig betala över normalpris för sig och sina barn.
– Nej, jag har tre barn som kanske skulle vilja gå, och då skall det vara ett rimligt pris, säger hon.

SVT använder sig av två auktoriserade företag som skall sälja biljetterna till normalpris. Men de kan inte skydda sig mot massuppköp i syfte att kränga biljetterna vidare och tjäna stora pengar på mellanskillnaden, bara bromsa, genom maxantal biljetter. Men det har sällan effekt.

Kristoffer Åkesson jobbar på Live nation:
– Det är förkastligt på alla sätt, och att det är pengar som går till tredje part som inte har med arrangemanget att göra, i syfte att lura folk, säger han.

Konsumentverket varnar för andrahandsbiljetter eftersom det inte går att få några garantier att biljetten är äkta, eller ens levereras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".