Foto: P4 Jämtland
Djurförbud

Var femte person med djurförbud bryter mot det

Länsstyrelsen: Ovanligt att personer i länet får djurförbud
1:38 min

Trots djurförbud fortsätter många att ha djur. I morgon åtalas en man i Östersunds tingsrätt som har djurförbud och som flera gånger blivit dömd för brott mot djurskyddslagen.

Under onsdagen inleds en rättegång i Östersunds Tingsrätt mot en man och en kvinna från östra delen av länet som åtalas misstänkta för fler fall av djurplågeri. 

I Sverige bryter var femte person mot djurförbudet visar statistik från Länsstyrelsen.

– Det är inte alls bra och det kan bero på att Länsstyrelsen inte har möjlighet att kolla upp det, säger Rolf Eriksson, ordförande i Djurskyddet i länet.

Mannen som åtalas misstänkt för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen har vid flera tillfällen blivit dömd för brott mot djurskyddslagen och har sedan 2007 djurförbud. Men att hindra en person från att fortsätta ha djur är svårt. Statisk visar att var femte person i Sverige som fått djurförbud bryter mot det. Sedan 2009 är det Länsstyrelsen som ansvar för att kontrollera att djurskyddslagen följs. Margareta Persson är enhetschef vid Länsstyrelsen i Jämtlands län och hon säger att det är ovanligt att djurägare får djurförbud i länet, att det handlar om ett till två fall per år och att de gör planerade kontroller hos de som fått djurförbud. 

– Har man fått ett djurförbud så ska man inte ha djur och då får man göra den här åtgärden. Vi tar hand om dem och sedan går vi vidare i processen och det blir en åtalsanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".