Foto: Henrik Montgomery/TT
Alla helgons dag

Nu kan du tända gravljus via nätet

Håkan Toresson, kyrkoherde: Man tänder via webben
0:59 min

I vår moderna värld kan du nu även tända ljus på dina anhörigas gravar via internet, bland annat på kyrkogården på Frösön. Premiär blir det på fredag.

Tycker du det är en bra möjlighet att kunna tända gravljus på distans? Kommentera!

I år har Svenska kyrkan för första gången hittat en lösning åt dem som vill tända allhelgonaljus, men inte har tid eller möjlighet att ta sig till kyrkan. Genom kyrkans bönewebb kan man tända ett ljus - som faktiskt också tänds på riktigt.

Kyrkogården på Frösön är en av fyra i landet där det här nu testas.

Kyrkogårdarna har fått lyktor uppmonterade i varsitt stort träd. Den som tänder ett ljus via webbsidan väljer på vilken av kyrkogårdarna man vill att ljuset ska brinna och sedan kan man se, via en webbkamera, hur ljuset tänds.

Lyktorna består av glasflaskor med paraffin och en led-lampa. Hur länge en ljuständning varar beror på hur stort intresset blir.

De fyra kyrkogårdarna är Krematoriekyrkogården i Helsingborg, Ruds kyrkogård i Karlstad, Frösöns kyrkogård och kyrkogården vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Från fredag kan man tända de digitala ljusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".