Ellinor Eriksson tf förbundsordförande SSU. Foto: Erik Danielsson/Sveriges Radio.
Politik

Ellinor Eriksson SSU: En framtid för unga i länet är statens ansvar

Ellinor Eriksson: Staten är ansvarig för att alla kommuner fungerar
9:49 min

Ellinor Eriksson gör sitt första besök i Jämtlands län som ny förbundsordförande i SSU. I P4 Jämtland svarar hon på frågor om hur unga ska ha en framtid i länet.

Det måste finnas möjlighet att plugga. Det måste finnas någonstans att bo till rimliga priser. Det måste gå att ta sig mellan där man bor och där man vill jobba och plugga. Det menar Ellinor Eriksson är viktigt för att få unga att stanna kvar eller flytta till mindre orter och inte bara välja storstäder.

– Det måste byggas mer hyresrätter och man måste se till att det görs till ett billigt pris. Kommunerna måste ta ansvar och staten måste hjälpa till med finansieringen, säger hon på lyssnaren Rogers fråga om vad som krävs för att ordna billigt boende för unga.

Att skapa jobb för unga är fokus för SSU enligt Ellinor Eriksson. Hon tycker även att det behöver satsas mer på att skapa större jämlikhet i livsvillkoren mellan att bo i storstäder och på landsbygden.

– Det är staten som är ansvarig för att alla kommuner fungerar och att medborgarna har det jämlikt oavsett var man är född, säger hon och tycker att det ska bli större anslag till kommunerna för det.

Ellinor Eriksson fick det nya uppdraget som tillförordnad ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund i början av oktober då SSU:s ordförande Gabriel Wikström blev utsedd till statsråd i regeringen.

Hon är född 1988 i Valbo utanför Gävle. Som 15-åring gick hon med i SSU, på kongressen 2007 valdes hon in i SSU:s förbundsstyrelse och 2011 blev hon förbundssekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".