1 av 4
Tyra Johansson handlar hembakt bröd av entreprenörerna i Gnosjö. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
2 av 4
Äkta paret Maria och Tibi från Rumänien säljer ved och bröd i Gnosjö. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
3 av 4
Tibi från Rumänien. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
4 av 4
Margareta Sigbladh, Mats Johansson, Lena Backstig och Elenor Johansson. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
Tiggeri

I Gnosjö har de som tiggt blivit försäljare

I Gnosjö har Ellinor Johansson hjälpt de som tigger att istället bli försäljare
10 min

I Gnosjö kommun har ett folkligt initiativ lett till att de romer som kommit till orten för att tigga slutat och blivit en annan slags entreprenörer.

– Det började efter semestern när jag kom till Ica i Hillerstorp, där det satt en ung kvinna. Jag började prata lite med henne, hon kunde lite, lite engelska och visade en bild på sin knappt tvåårige son. Hon nöp i sin jacka och jag förstod att han behövde vinterkläder. Jag såg hur många som gick förbi inte såg henne och det gjorde nästan ännu mer ont, säger Elenor Johansson, som tog initiativet till att hjälpa familjen.

Hon berördes djupt av mötet med kvinnan och började ringa runt till vänner och till församlingar och frågade om de sett tiggarna och vad de kunde göra åt det. Det bestämdes att de skulle träffas och en grupp sattes ihop för att hjälpa tiggarna.

– Det kom ganska många och nu är vi ett riktigt stort lag som försöker hjälpa dem, berättar Elenor Johansson.

Det som frivilliggruppen i Gnosjö kommun lyckats med är att få tiggarna att resa på sig - bokstavligen - från marken där de suttit och tiggt till att stå och stolt sälja bröd, som de fått hjälp att baka, och ved som folk i gruppen skänkt.

– Att lägga pengar i koppen löser inte problemet, det bara skjuter det framför sig. Det måste till entreprenörskap och företagande och ett nytt sätt att tänka, genom att försörja sig. Det som skiljer entreprenören från icke-entreprenören är att entreprenören tänker "det här går, det här löser vi", medan icke-entreprenören tänker att  "det här går aldrig". Nu har vi fått dem att bli arbetare och businessfolk istället för att vara tiggare, säger Mats "Mackan" Johansson när han förklarar hur Gnosjöandan förvandlat tiggarna.

Nu har familjen tjänat ihop tillräckligt med pengar för att de ska kunna åka hem, menar Elenor Johansson som berättar att de ska avsluta den akuta hjälpen de satt in för familjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".