Nicusor Cantaragiu är från Rumänien. Han trivs i Sverige och har inga planer på att åka hem. Foto: Ronja Mårtensson/ SR.
Tiggeri

Tiggeri - ett allt större fenomen i Jämtlands län

Nicusor Cantaragiu från Rumänien: Folk är väldigt snälla
1:12 min

Tiggeri blir ett allt vanligare fenomen i världen. Förra året kom de första tiggarna till Jämtlands län, och nu finns de över nästan hela länet.

Vad tänker du om att tiggeri blir allt vanligare i länet? Kommentera gärna.

En av dem som lämnade sitt hemland och åkte till Sverige och Östersund är Nicusor Cantaragiu från Rumänien.
– Jag hade inget jobb i Rumänien så jag åkte till Sverige för att sjunga och för att få ihop pengar så att jag kan ta hand om mina barn. Jag gjorde det för dem, säger han.

Nicusor Cantaragiu kom till Sverige för 7 år sedan, han hade inget hem i Rumänien och kunde inte få något heller, men varför vill han inte svara på. I Sverige har han varit gatumusiker sedan 2009, men spelat har han gjort sedan han var sju år gammal. Och han gillar det han gör.
– Folk är väldigt snälla och stannar till och dansar ibland, berättar han.

Nicusor är inte ensam det finns många precis som han som inte klara sig i sitt hemland. Men hur många som valt att åka just till Sverige och länet finns det inga uppgifter om. Men lyssnare har hört av sig och berättat att det funnits tiggare i Strömsund, Härjedalen och Bräcke kommun, under kortare perioder.

I Östersund finns det dem som stannar längre, eller som Nicusor - inte har några planer alls på att åka hem.
– Jag jobbar 2-4 timmar per dag åt kyrkan, efter det kommer jag hit och sjunger. Jag trivs här i Sverige med min familj. Barnen går i skolan, min dotter jobbar och snart ska vi flytta till en lägenhet, som vi fått med hjälp av privatpersoner. Jag tänker inte åka hem igen, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".