Östersund kommun ger visserligen i år 400 000 kr till Värmestugan - men inget direkt riktat till den här gruppen. Foto: Leif R Jansson/TT
Tiggeri

Östersunds kommmun gör inget aktivt för tiggarna

Emil Burman (S): Fenomenet känns relativt nytt här uppe
1:28 min

Flera kommuner i Sverige hjälper idag de människor som på gator och torg ber om pengar. Men i Östersund där tiggeriet började för ungefär ett år sedan - gör kommunen i stort sätt ingenting.

– Jag tror det handlar om att det här fenomenet känns relativt nytt här uppe i Jämtlands län. Så det handlar väl om att vi har en del kvar att lära. Men också följa de riktlinjer som kommer ut från SKL och Socialstyrelsen på hur kommunerna ska agera, säger Emil Burman (S), ordförande i socialnämnden i Östersund.

Östersund kommun ger visserligen i år 400 000 kr till värmestugan - men inget direkt riktat till den här gruppen, eftersom det inte finns några nationella krav på det.

Men på flera håll i landet gör kommunerna mer, trots att det inte ställs sådana krav. I Umeå ger kommunen pengar till att skapa ett nätverk som kan möta tiggarna i stan. I Uppsala satsar kommunen pengar på ett dagcenter som ska hjälpa de hemlösa att börja jobba.

I Östersund, krävs det att de själva söker hjälp hos kommunen, för att någonting ska hända. Vid sådana tillfällen kan de få hjälp med exempelvis akutboende eller med pengar. Men frågan är hur många som vet om det?

– Utav dem jag har pratat med så har man varken förstått svenska eller engelska och med det i beaktande så kan jag tänka mig att man kanske inte vet om alltid vad som gäller i det svenska samhället, säger Emil Burman (S).

Det finns ju möjlighet att ta med sig tolk?
– Absolut. Men jag tänker att det är på samma sätt som om människor från andra kommuner kommer hit. Så har inte kommunen ett uppsökande arbete och berättar om vilka regler det är som gäller. Socialtjänsten jobbar inte direkt så på det sättet då, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".