Randi Olofsson-Lund har bott i Almdalen sedan hon var 4 år. Foto: privat
Personligt möte

Stafettgästen Randi Olofsson-Lund lever i väglöst land

Randi Olofsson-Lund: Jag har aldrig velat flytta
31 min

När Randi Olofsson-Lund var fyra år flyttade familjen till Almdalen, som ligger helt avskiljt från civilisationen i väglöst land. Hör henne berätta om sitt liv som veckans stafettgäst i P4 Jämtland.

Nio kilometer in i den södra delen av Hotagens naturreservat bor Randi Olofsson-Lund tillsammans med sin man Håkan. Det ligger i väglöst land, långt bort från civilisationen. Hon flyttade dit med sin familj när hon var fyra år gammal. Familjen hade får, getter och kor och försörjde sig på mammans smör- och osttillverkning. På 70-talet började turismen kommit igång och de startade Almdalens fjällgård som Randi driver än idag. Som barn intresserade hon sig snabbt för jakt och fiske, som var hennes pappas stora intresse och det har hängt med hela livet.

När det var dags att börja i skolan fick Randi bo borta på vårarna och hösten för att kunna ta sig dit. På vintern kunde hennes pappa skjutsa henne med skoter fram till vägen, en mil bort från hemmet där skolbilen väntade. Några kompisar eller grannar fanns det såklart inte att leka med. Hon träffade sina klasskompisar på skolan, och det var tillräckligt för Randi som trivdes bäst där i Almdalen och såg skolan som ett hinder för att få vara hemma på gården.

1990 dog hennes pappa och hon blev helt ensam på gården. I 10 år bodde Randi själv och skötte gården och turismverksamheten på egen hand. Men ensamheten fick henne aldrig att tvivla. Hon älskar sitt hem och är inte rädd för att arbeta och ta i och ensamheten är inget problem. Idag bor hon med sin man Håkan som hon träffade år 2000 och tillsammans driver de Almdalens Fjällgård med 34 bäddar. Randi jobbar också i Hotagens Fjällräddningsgrupp.

Såklart har livet sett helt annorlunda ut för Randi och hennes familj om man jämför med många andra. Där på gården levde hon utan el ända fram till år 2004. Då byggde de en stor solcellsanläggning som gör dem näst intill självförsörjande på el idag. Bredband och fungerande internet är ett annat problem i dag när mycket hänger på att kunna sköta saker via nätet.

Klicka på ljudfilen och hör hela intervjun när Randi berättar om sitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".