Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Tiggeri

Ingen organiserad brottslighet bakom tiggarna i Jämtlands län

Michael Anefur: Finns inga tecken på det
1:29 min

Det är ingen organiserad brottslighet bakom tiggarna i Jämtlands län, säger polisen. Trots det så misstänkliggörs dessa människor på sociala medier och i olika kommentarsfält.

Varför är myter om tiggeri så seglivade?

På stan vågar ingen av dem P4 Jämtland pratat med öppet säga att de tror det är brottsligt. Men på sociala medier är det fler som gör det och skriver:

"Jag ger inga pengar, för det går ändå bara till kriminella ligor som tar dem."

Det finns inga tecken alls på att det skulle vara så enligt Jämtlandspolisen. Michael Anefur, som tidigare jobbat som nationell hemlöshetssamordnare i Sverige, han håller med.

– Nej, det kan man inte säga på något sätt. Utan dem i vårt samhälle som jobbar närmast dessa människor. Alltså frivilligorganisationer, frälsningsarmén, stadsmissionen, polisen, sociala förvaltningar - från dessa är hittills svaret att det inte är det, säger han.

Michael Anefur menar att det är fattiga människor som tycker att tillvaron att sitta på en kall gata och tigga i Sverige, ger dem mer än att vara kvar i sitt hemland.

Och han lyfter samtidigt att bara för att det är organiserat, behöver det inte vara kriminellt.
– Det här att det skulle sitta någon boss någonstans och plocka hem pengar - det finns inget tecken på det, säger han.

Enstaka exempel i den svenska historien, på ligor som utnyttjat utsatta människor, har färgat mångas bild av tiggeri. Men för Michael Anefur är det solklart - det finns ingen kriminell liga som gör sig besväret för en tiggare som får ihop mellan 70-100 kronor per dag.

Dock är det här en myt som är svår att bli av med.
– Det är ju alltid så att det som sägs vid frukostbordet och det som sägs på kafferaster det sprids mycket snabbare. Än dem som försöker ta detta på allvar och verkligen titta efter och se - är det verkligen så här eller inte. Och fördomar har ju en förmåga att sprida sig, säger Michael Anefur.

Myter om EU-migranter

 

Räddningsmissionen i Göteborg har startat en webbsida med fakta och svar på vanliga frågor.

 

Inga belägg för att ligor styr tiggarna (Radio Sweden P6)

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".