Tiggeri

Ge pengar eller inte till de som tigger?

1:50 min

Många länsbor funderar över om de ska ge pengar till EU-migranterna utanför affärerna i länet - eller inte. Unga Ionut från Rumänien blir glad för varje krona han får.

Utanför Systembolaget i Lillänge i Östersund sitter Ionut och spelar en sorgsen visa på sitt dragspel. Han kan bara något enstaka ord engelska och låter oss förstå att han är 23 år och kommer från Bukarest. Nu bor han i en kyrka i Torvalla med sin fru Petronela och har inga planer på att återvända till Rumänien. Där finns inga jobb, inga pengar och inga bra skolor säger han.

Många passerar Ionut utan att ge honom några pengar. Lite längre bort sitter en annan tiggare, som inte pratar någon engelska alls. Siv Nordin pratar med kvinnan ändå så fort hon får chansen och ger henne pengar.

Någon förbipasserande säger att tiggarna har blivit så många nu att det inte går att ge pengar varje gång. Hans Johansson funderar ofta på hur tiggeriet ska få en bra lösning.

En undersökning som Novus gjorde i våras på uppdrag av TT visade att 56 procent av svenskarna är för ett förbud mot tiggeri. Vivian Östlund ger helst inga pengar. Hon tror att det finns bättre sätt att hjälpa de hitresta migranterna.    

Iounut säger att han vill ha ett jobb, stanna kvar i Östersund och lära sig svenska. Men tills vidare sitter han kvar utanför Systembolaget och spelar på sitt dragspel.