1 av 2
Cissi Hindersson gjorde en teckning av klasskamraterna som företrädde hennes klass i Vi i femman-tävlingen 1981. På teckningen ser man att en av killarna svarar: "Och på fråga A svarar vi u-båt och på B vet vi inte".
2 av 2
Cissi Hindersson. Foto: Cissi Hindersson
Vi i femman

De satt klistrade vid radioapparaten

För 52:andra säsongen drar kunskapstävlingen Vi i femman igång med den tevesända uttagningstävlingen klockan 10 idag.

Har du egna minnen av Vi i femman? Mejla p4jamtland@sverigesradio.se!

Ungefär tre fjärdedelar av alla femteklassare i hela landet är i dag med i uttagningen som idag sänds i tv.

Så här minns P4 Jämtland-lyssnaren Cissi Hindersson hur det var när hon var med och tävlade:

"För så länge sen som hösten 1981 gick jag i åk 5 på Östra Valla Brinkskolan i Täby norr om Stockholm och vår klass tävlade i Vi i femman och gick vidare till radio.

På den tiden, långt innan Internet och det ständiga mediebruset som är idag, var det stort att vara med i radio och skulle man få komma med i tv så skulle det vara lika med att typ "hela Sverige ser oss nu". Kidsen idag kan nästan inte förstå att det bara fanns två tv-kanaler och att det inte sändes tv dygnet runt. 

Hur som helst så tror jag vi klarade två omgångar i radion och jag minns att vi klasskompisar satt helpirriga bredvid radioapparaterna och lyssnade då Tina, Pelle och Anders skulle svara på frågorna.

Kanske kom det en fråga om u-båtar (skulle varit aktuell än idag, hi-hi) eftersom U137 hade gått på grund i Karlskrona skärgård 1981 (vilket jag tror var på våren då jag gick i åk 4)  Och varför jag tror det, är för att jag samtidigt eller någon dag senare ritade en teckning av mina klasskompisar då de satt i buren och tävlade.

På teckningen ser man att en av killarna svarar: "Och på fråga A svarar vi u-båt och på B vet vi inte" Det blir kanske en lite suddig bild eftersom jag tagit den med mobilkameran(skickar den i ett annat mejl från min mobil) men jag är glad att jag sparat den i en pärm. Kan hända att jag målade bilden för att jag var lite småkär i en av killarna där, men det förtäljer inte historien ;-)

Önskar alla tävlande i Vi i femman i år stort lycka till 

Med Vänliga Hälsningar Cissi, Frösön"

Förra året deltog över 71 000 femteklassare i tävlingen. 66 av klasserna som var med då kom härifrån länet. Vilka klasser som går vidare presenteras här i P4 om en dryg månad den 9 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".