Fler ensamkommande flyktingbarn kommer söka asyl i landet. Foto: Maja Susslin/TT
Flyktingar

Fler flyktingbarn i länet behöver god man

Fred Eklund: Bland det bästa jag gjort
1:37 min

Nästa år ska kommunerna i länet ta emot fler ensamkommande flyktingbarn och då krävs det fler gode män.

Pensionären Fred Eklund i Ytterhogdal blev god man för snart två år sedan och är i dag vårdnadshavare åt två pojkar från Somaila och god man åt en tredje som väntar på uppehållstillstånd och han tycker att fler borde ta chansen och bli god man.

– Jag ångrar inte en sekund att jag tog det här uppdraget, det är bland det bästa som jag har gjort.

Förra året kom runt 120 ensamkommande flyktingbarn till Jämtlands län. Nästa år förväntas uppemot 200 barn anlända till länet och enligt lag ska alla ensamkommande flyktingbarn ha en god man.

I dagsläget ser tillgången på gode män bra ut i kommunerna i länet. Men kommunerna tycker att det är svårt att sia om hur det kommer att bli nästa år när det kommer fler ensamkommande flyktingbarn och därmed krävs fler gode män.

– Just nu har vi ingen kris utan vi har gode män och vi har några på lager, säger Renate Josupeit, handläggare vid överförmyndaren i Härjedalens kommun.

Hur gör ni för att rekrytera fler?

– Vi annonserar och sedan har vi ständigt en annons på vår hemsida. Sedan är det de som rekommenderar varandra att bli gode män och det tycker vi är jättekul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".