Bulgarerna Georgi, höggravida Iliyana och hennes pojkvän Vladislav. De bor just nu med Karin, och tigger på dagarna för att få ihop pengar. Foto: Ronja Mårtensson/ SR
Tiggeri

Karin Malmsten öppnar sitt hem för tiggare

"Jag har gett dem tak över huvudet"
1:32 min

Karin Malmsten fick nog och kunde inte se tiggarna utanför affärerna och bestämde sig för att öppna dörren till sitt hem.

Har du hjärterum hemma hos dig? Eller är det bara myndigheternas ansvar att hjälpa? Kommentera gärna!

Det var när Karin fick veta att en av tiggarna var gravid och bodde i en bil med två andra i Östersund som hon bestämde sig för att hjälpa till.
– Jag fick ju ont i magen när jag tänkte på att hon sitter i en bil och är med barn, säger hon.

Det var för lite mer än tre veckor sedan som Karin träffade Georgi, höggravida Iliyana och hennes pojkvän Vladislav. Tre bulgarer som kom till Östersund för fem månader sedan för att plocka bär - men fick inte ihop nog mycket för att kunna åka hem igen. De bodde i en bil och tiggde för att få hop pengar till mat.

Nu bor dem med Karin i hennes lilla tvåa och det går bra menar hon, i alla fall just nu.
– Det kan ju vara jobbigt ibland. Men första morgonen när jag hade fått in dem, då vaknade jag tidigt och tittade på termometern och såg att det var minus fem grader. Då kändes det som det lyckligaste ögonblicket. Att jag i alla fall hade dem inomhus. Oavsett om jag inte vet vilka dem är eller inte kan språket, säger hon.

Och det kanske inte är många som Karin som skulle göra en sådan här sak - låta okända människor bo hemma hos henne.
– Vi är väldigt tacksamma, säger Georgi.

Men det är svårt att kommunicera berättar Iliyana.
– Vi förstår varandra lite grann, säger hon och skrattar.

Karin berättar att hon har varit i kontakt med kommunen och väntar nu på besked om de kan få någon hjälp.
– Jag har gett dem tak över huvudet, men det kan ju inte fortsätta i all evighet. Jag är sjukpensionär så jag kan ju inte försörja dem. Utan vi behöver ju hjälp om de ska vara här, eller hjälp med att få dem att komma hem eller vad som helst, säger hon.

P4 Jämtland har varit i kontakt med Östersund kommun som tittar på det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".