Katarina Montonen, diakon på Ängsmokyrkan tycker att kommunen borde hitta något boende för de som tigger i Östersund nu när det blir vinter. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Tiggeri

De efterlyser hjälp från kommunen

Katarina Montonen: Kommunen har ett ansvar
1:28 min

Ängsmokyrkan vill ha hjälp från kommunen att ta hand om de som tigger i Östersund.

Ängsmokyrkan har själva tagit in en familj på 11 personer som bor i en lägenhet i kyrkan och i en husvagn utanför, men de söker nu hjälp från kommunen.

– Kommunen skulle till exempel kunna ordna sängplatser nu inför vintern på något sätt. Kommunen har ett ansvar för de som befinner sig och vistas här, och se till att de inte far illa. Det rör sig om människor som är gravida till exempel. Ska de bo på gatan eller ska vi skicka hem dem? Det bli inte heller rätt, menar Katarina Montonen, diakon på Ängsmokyrkan.

Det var för tre år sedan Katarina Montonen träffade det rumänska paret på Östersunds gator som bodde i en bil. De har nu fått hit sin familj och bor nu en husvagn vid Ängsmokyrkan och hyr för en symbolisk summa en lägenhet i kyrkans lokaler där de kan duscha, tvätta kläder och laga mat. Men Ängsmokyrkan kan inte ta hand om alla som tigger i Östersund och Katarina tycker att kommunen borde hitta något boende för de som tigger så de slipper frysa, och det är något hon får medhåll på.

– Det är ju ovärdigt att det ska sitta fattiga människor och tigga i den här kylan. Kommunen har, vad jag förstår, ett ansvar för de som bor och vistas i kommunen och jag tycker att kommunen bör ta det ansvaret här att finna någon uppvärmd lokal som de kan ha möjlighet att duscha och sova. Vi kan bara inte titta på och låta det gå, säger Emanuel Sandberg (KD) som är ersättare i kommunstyrelsen i Östersunds kommun.

Vi har sökt kommunstyrelsens ordförande Ann Sofie Andersson(S) för en kommentar utan att lyckas.

Vad tycker du att Östersunds kommun borde göra för de som tigger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".