Foto: Leif R Jansson/TT
Tiggeri och fattigdom

Skam och skuld tynger den som måste tigga pengar

Rekordmånga söker hjälp hos kyrkan
2:17 min

Personer som tigger utanför mataffärer blir en allt vanligare syn. Men länsbor som har ont om pengar till kläder och mat ber ogärna om hjälp - och absolut inte på gatan. 

Allt fler i länet har allt mindre pengar att röra sig med. I Sverige har andelen av befolkningen som har en inkomst under 60 procent av medianinkomsten ökat från 12 till 14 procent de senaste åren, enligt Statistiska centralbyrån.

Hos "Robin Hood - en vän i nöden" kan man få akut hjälp med en kasse mat, kläder, möbler och annat när kassan tryter.

– Vi vill hjälpa de som bor i Jämtland och Härjedalen med det nödvändiga, för klassklyftorna har ökat och det är många i länet som inte har det bra, säger Annelie Johansson Bredin, som driver verksamheten.

Ing-Marie Hedenfalk är diakon i Östersunds församling. Där har ansökningarna om ekonomiskt bistånd ökat dramatiskt bara under det senaste året.  

– Många går långtidsarbetslösa eller är långtidssjukskrivna, säger Ing-Marie Hedenfalk.

Men få eller nästan inga i Sverige är ens i närheten av så fattiga som de som kommer hit från Rumänien och Bulgarien och tvingas tigga om pengar. Det säger Carina Mood som är docent i sociologi och forskar om fattigdom på Institutet för framtidsstudier.

Materiell fattigdom förekommer bara hos någon promille av befolkningen. Men för den som ändå tvingas be om pengar är det ofta oerhört skamligt och skuldbelagt, säger Ing-Marie Hedenfalk på Östersunds församling. Och att tigga är det inte tal om.

– Det är så skämmigt, det är så skämmigt. För man vill inte be om hjälp, man vill klara sig själv.

De svenska bidragssystemen är gjorda för att täcka en rimlig levnadsstandard och ingen här ska behöva svälta, säger Carina Mood. Hon tror ändå att akuta matkassar kan ge en välkommen lättnad för de som har för lite pengar. Annelie Johansson Bredin på "Robin Hood - en vän i nöden" ser att hennes arbete gör stor nytta i Östersund.

– Det finns många fler som har det tufft. Det kan jag säga. De finns överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".