Nästan lika gamla, från 1200-talet, är de oväntade skelettfynden som gjordes vid Frösö kyrka tidigare i höst. Foto: Karin Bångman/SR
Arkeologi

Trondheimsskelett bekräftar Sverresagan

Ett skelett som hittats i botten av en brunn i Norge har daterats tillbaka till 1100-talet. Riksantikvarien är exalterad och kopplar ihop fyndet med den dramatiska berättelsen om kung Sverre.

Skelettet som hittades i en brunn vid Sverresborg museum i Trondheim i mitten av oktober har nu daterats till 1100-talet.

  "Det här är ett otroligt spännande resultat. Här har arkeologin bekräftat händelserna i kung Sverres saga", säger riksantikvarie Jørn Holme i ett pressmeddelande.

  Sagan om kung Sverres förehavanden är skriven av islänningen Karl Jonsson, enligt nyhetsbyrån NTB. I slutet av 1100-talet var Norge uppdelat i två läger som kämpade om makten, baglerna och birkebeinarna. Och enligt kungasagan kastade baglerna en död man i brunnen när de intog Sverresborg år 1197. Det sägs att de försökte förgifta vattnet. Den norska riksantikvarien är nu "tämligen säker" på att skelettfyndet kan knytas till historien om hur slottet förstördes.

  En första osteoarkeologisk analys visar att fyndet är resterna av en man i 35-40-årsåldern, som ska ha dött för mer än 800 år sedan. Mannen var troligtvis en birkebeinare, alltså anhängare till kung Sverre, menar riksantikvarien.

  Skelettet upptäcktes första gången år 1938, men undersöktes aldrig innan brunnen fylldes igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".