Peter Johansson, politisk sekreterare i Sverigedemokraterna i länet, och ledamot i kommunfullmäktige i Östersund. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
Tiggeri och fattigdom

SD-politiker sprider fördomar om tiggeri

Peter Johansson (SD): Tiggeri är organiserad människohandel
1:43 min

Sverigedemokraten Peter Johansson menar att tiggeri handlar om organiserad människohandel - trots att det inte finns några belägg för det.

Peter Johansson, politisk sekreterare i Sverigedemokraterna i länet och och ledamot i kommunfullmäktige i Östersund  säger att allt han sett och läst bland annat på Facebook tyder på att organiserad människohandel ligger bakom tiggeriet.

– Det jag har sett hört läst finns ganska mycket som tyder på att det här är organiserad människohandel.

– Jag har sett med mina egna ögon hur man släpper av, åker runt med folk, släpper av folk. Jag har svårt att tro att det är enskilda personer som tigger pengar för egen del, säger Peter Johansson.

Men det finns inga som helst bevis för att tiggeriet skulle vara organiserat. Varken polisen eller frivilligorganisaionerna har hittat något som tyder på det. Så här sa Michael Anefur, som har jobbat som nationell hemlöshetssamordnare, tidigare i veckan:

– Det finns inga som helst bevis för att det skulle finnas någon boss någonstans som sitter och plockar in pengar, säger Michael Anefur.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som vill se ett förbud mot tiggeri i Sverige. Peter Johansson vill skicka tillbaka de hitresta EU-migranterna till de länder som de kommer i från.

– Sverige kan inte vara någon socialbyrå för resten av EU-länderna, säger han.

Men ska vi inte hjälpa de som har det svårt?

– Vi bör väl kanske hjälpa våra egna först, säger Peter Johansson.

Myter om EU-migranter

 

Räddningsmissionen i Göteborg har startat en webbsida med fakta och svar på vanliga frågor.

 

Inga belägg för att ligor styr tiggarna (Radio Sweden P6)

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".