Dags nu att plocka fram långfärdsskridskor. Foto: Johan Ranbrandt.
Friluftsliv

Nu är skridskoisarna här

Johan Ranbrandt: Jag var ute i går kväll.
6:11 min

Nu är isarna här! Skridskoentusiasten Johan Ranbrandt tipsar om att det finns möjligheter att åka på flera olika håll i länet.

Johan har redan varit ute och provat på.

– Jag var ute i går kväll i pannlampans och faktiskt fullmånens sken. Det var fint, säger han.

Rapporterna om åkbara isar börjar dimpa in till Johan Ranbrandt nu i dagarna från de som varit ute på långfärdsskridskor och testat olika ställen. Framförallt gäller det småsjöar som ligger högt som Svartsjöarna nära Östersund och Mosjön utanför Lit men även Ånnsjön i västra Jämtland.

Tjockleken på de nylagda isarna är självklart viktig att ta reda på och en del vill ha tio centimeter tjock is för att våga åka men det kan räcka med mindre också enligt Johan Ranbrandt.

– För att kunna åka behövs det ungefär tre centimeter och för att känna sig hyfsat trygg kanske uppemot fem, säger Johan.

Han tycker att det är något speciellt med att ge sig ut på långfärdsskridskor första gången för säsongen då risken att åka igenom isen och bli blöt och kall finns med.

– Det är nån sån där spänningsgrej alltid att få göra premiär på nåt, säger han.

Det viktiga är att tänka på säkerheten menar Johan Ranbrandt. Man bör vara minst två personer och ha rätt säkerhetsutrusning med sig - ispik, isdubbar och kastlina så att man kan hjälpa om någon åker igenom isen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".