Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio.
Mobiltäckning

Krafttag för bättre mobiltäckning

Ledamot i PTS vill se mer krafttag från regeringen.
1:04 min

Vem som bär ansvaret när problemet med mobiltäckningen tenderar att bli samhällsfarligt är en fråga som stöts och blöts mellan regeringen, operatörerna och Post- och telestyrelsen (PTS).

Bosse Svensson ledamot i PTS lämnar över ansvaret till regeringen.
– PTS har gjort det som regeringen har bett PTS att göra. Som styrelseledamot tycker jag att PTS har agerat som man kan förvänta sig. Det som ska kunna göras ligger ju på politikernas bor inte på PTS bord, säger han.

Post- och telestyrelsen har i uppdrag från regeringen att sköta tillsynen av teleoperatörerna och har genomfört en rad uppdrag menar myndigheten. Bland annat en åtgärdslista med 11 punkter som lämnades in till regeringen i juni.
– Listan det är ett antal saker som PTS inte kan göra själva, men där man pekar på saker som man kan göra för att förbättra arbetet med mobiltäckningen, säger Bosse Svensson

Det här innebär just nu att täckningen på mobilen fortfarande kommer att vara usel. Därför vill Bosse Svensson se mer krafttag från regeringen.
– Där marknaden inte räcker till. Där man måste göra lösningar som egentligen har att göra med samhällsansvaret. Där måste politiken sätta press på systemet. Det kan man inte ha en myndighet som gör, inte utan uppdrag. Då måste den få det uppdraget, säger han.

P4 Jämtland har varit i kontakt med ansvarig minister miljöpartisten Mehmet Kaplan för en kommentar, men han har bett om att få återkomma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".