Verkö slott. Foto: Annelie Lanner
Båtliv

Segelsällskapet känner sig lurade på bastun på Verkön

Segelsällskapet: Känner oss lite lurade
1:03 min

Efter att Verkö slott såldes har Storsjöns segelsällskap inte längre full tillgång till bastun på Verkön.

I över 40 år har Storsjöns Segelsällskap använt den bastu de köpte till Verkön, men i samband med att Östersunds kommun sålde Verkö slott överlät segelklubben bastun i tron att de skulle kunna fortsätta att utnyttja den när de ville. Men i höstas kom de till en låst bastu.

– Vi känner oss lite lurade på det där. När kommunen hade sålt byggnaderna på Verkön fick vi intrycket att vi fortfarande skulle ha tillgång bastun och bryggorna precis som vi hade haft förut, säger Hans B. Nilsson, vid Storsjöns Segelsällskap,

Förra sommaren tog krögaren Per-Åke Wahlund över driften av Verkö slott från Östersunds kommun. På ön stod en bastu som tidigare ägdes av Storsjöns Segelsällskap. Eftersom samtliga byggnader på ön skulle ingå i avtalet fick segelklubben valet att antingen flytta bastun eller överlåta den till kommunen. Det beslutade segelsällskapet att göra i tron att de skulle fortsätta ha full tillgång till bastun. Per-Åke Wahlund säger att både bryggor och bastu är öppna för allmänheten så länge de har öppet för säsongen.

– Jag ville ha kommunen som motpart och det kravet ställde jag till kommunen, att man fick göra allting klart, inklusive den här bastufrågan. Vilket Östersunds kommun då gjorde. Då är det upp till oss när vi har öppet för säsong och stängt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".