Tillsammans mot våld heter kampanjen. Foto: Victoria Herkules/Sveriges radio.
Våld i nära relationer

Tillsammans ska länet stoppa våld i nära relationer

Länsstyrelsen: Ett stort mörkertal
1:40 min

För drygt en månad sedan lanserades den nya webbplatsen "Tillsammans mot våld". Förhoppningen är att fler våldsusatta ska få rätt stöd och hjälp.

Hemsidan "Tillsammans mot våld" är en del i en kampanj som ska göra det lättare för våldsutsatta, anhöriga och vänner till våldsutsatta att få information om hur de ska gå tillväga och vart de ska vända sig.

– Vi har ett stort mörkertal och det vill vi på alla möjliga sätt få ner så mycket det bara går, för då ser man vilka insatser som behövs från samhällets sida. Förr eller senare träffar vi på någon i vår närhet som blivit utsatt för våld i en nära relation på ett eller annat sätt, säger Ingegärd Pettersson, samordnare vid Länsstyrelsen i Jämtlands län.

De senaste åren har antalet som våldsutsatta i länet som söker hjälp ökat men för många är det ett stort steg.

Länsstyrelsen, Polisen, Regionförbundet och Åklagarmyndigheten och kommunerna i länet ingår i kampanjen och syftet med hemsidan är att det ska bli lättare för våldsutsatta att få råd, stöd och hjälp.

Den är även till för anhöriga, vänner, grannar, och för att personal inom myndigheter och andra verksamheter ska få information om hur de ska kunna hjälpa och stödja våldsutsatta som de möter i vardagen. Förhoppningen är att fler ska söka hjälp och att de även ska få rätt stöd och hjälp säger Ingegärd Pettersson.

– I det här skyddet och i vårt arbete när vi tar emot våldsutsatta kan vi alltid bli bättre när det gäller det här flödet mellan myndigheter, så att den våldsutsatte inte ska hamna i kläm eller behöva springa till så många olika aktörer och berätta sin historia om och om igen. Drömscenariot är att den här personen ska bli som väl omhändertagen så att det inte ska behöva kännas så. Så om det kan bidra till det så är vi väldigt glada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".