1 av 2
- Jag vill ta hela världen, säger Anna Godevärn vars företag tillverkar tunnbrödchips. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
2 av 2
Tunnbrödchipsen exporteras bland annat till Norge, Frankrike och Italien. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Mat

Jämtländska matföretagare satsar på export

Anna Godevärn: Vill ut i hela världen
1:19 min

I veckan gav regeringen Jordbruksverket i uppdrag att undersöka den svenska livsmedelsexporten. I matlänet Jämtland jobbar företagare hårt för att få ut sina produkter.

– Om jag får som jag vill, vill jag ta hela världen men det kanske är lite svårt att ta på ett bräde, men vi tänkte ta det successivt och har nu som mål att nå ut i hela Skandinavien först och främst, säger Anna Godevärn, VD för Mörsjö deli.

Det var 2010 som Anna Godevärn och hennes företag Mörsjö deli började arbetet med att exportera till Norge. Men eftersom Norge inte är med i EU har de hårda tullregler för livsmedel som kan sätta käppar i hjulet för Jämtländska matföretagare.

– Det är ju vår närmsta internationella marknad som vi verkligen skulle vilja nå, men det är svårt. Vi har ju några företag, till exempel Huså Bröd som har startat ett företag i Norge för att kunna göra exporten dit enklare, säger Liv Ekerwald, projektledare och utbildare på det nationella centret för mathantverk, Eldrimner.

Det utländska intresset för jämtländsk mat är stort och Anna Godevärns tunnbrödchips har nu exporterats till Frankrike, Tyskland och Italien men det har krävts mycket arbete för att ta sig dit.

– Jag tror en av sakerna som vi har haft mest nytta av är att vi har jobbat igenom och tagit fram en ny exportförpackning. Vi har lagt mycket tid och kraft på att försöka förklara den Jämtländska tunnbrödstraditionen som också berättar vad det är vi säljer, säger Anna Godevärn, VD för Mörsjö Deli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".