Om skolan började senare kanske inte barnen skulle vara så trötta. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Vetenskap

Trötta barn vill börja senare på morgonen

Jobbigt att vara trött i skolan
1:43 min

Runt nioårsåldern börjar barn lägga sig allt senare på kvällarna, trots att deras behov av sömn ökar. Om åttaåriga Blinera Delijaj fick bestämma skulle hon vara uppe mycket längre på kvällen.

Om åttaåriga Blinera Delijaj fick bestämma skulle hon vara uppe mycket längre på kvällen. Det är ju så mycket roligt att se på tv då säger hon. Men Blinera tycker inte att det är roligt att vara trött i skolan dagen efter.

– Det är ganska jobbigt när man bara vill ligga ner och sova, säger Blinera Delijaj.

Nu visar en studie från USA, som Vetenskapradion rapporterar om, att den biologiska klockan ställs om i nioårsåldern samtidigt som sömnbehovet ökar i tonåren.

Slutsatsen är att skolorna borde börja senare på morgonen, tidigast vid halv nio, för att tröttheten under veckorna inte ska gå ut över skolarbetet. Det tycker Blinera är en bra idé.

– Det skulle vara jätteskönt.

Nioåriga John Wenmaekers Gobert lägger sig klockan åtta på vardagarna och nio på helgerna. Han vet hur det känns när han sovit för lite.

– Dåligt, för då blir jag ibland lite arg och sur. Då är jag så trött att jag blir arg och sur.

Nioåriga Filip Sandqvist är ofta trött i skolan särskilt efter helgen.

– På måndagar är jag extra trött, säger Filip som tycker att skolan borde börja lite senare på morgonen, vid nio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".