Snart kan mikromat bli verklighet på sjukhuset i Östersund. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Landstingets ekonomi

Mikromat på vårdavdelningar oroar undersköterskor

Oroar sig för patienternas bästa
1:28 min

Östersunds sjukhus kan snart börja med nerkyld sjukhusmat som värms upp på avdelningarna. Nu oroar sig undersköterskor för en stor försämring.

– När ska diabetespatienterna få sitt insulin? Vem ska ha tid att värma maten? Oftast har vi 22 patienter dygnet runt, så jag tror att det kommer att bli jättesvårt. Då fodras mer personal till avdelningarna, säger Anita Magnusson, undersköterska på avdelning 211.

Köket på sjukhuset i Östersund är nedslitet och lever inte upp till livsmedelslagens krav, många i personalen är sjukskrivna, hissarna blockeras av matvarutransporter och hela produktionsmetoden måste förändras. 

Det skriver kostenheten i sin utvecklingsplan och föreslår att sjukhuset går över till cook chill-metoden, som innebär att maten snabbkyls efter lagning och mikrovärms när den serveras. Det fungerar bra i dag, både personal och patienter är nöjda, säger Anita Magnusson, undersköterska på avdelning 211.

Landstingsstyrelsen återremitterade frågan om cook chill förra veckan och nytt beslut ska tas i december. Men Anita Magnusson och hennes kollega Camilla Carlsson hoppas att det aldrig blir verklighet.

– Jag är sällan rädd för förändringar och jag välkomnar mycket. Men det här känns inte riktigt bra, varken ur personalens eller patienternas synvinkel, säger Camilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".