Spice
Spice. Foto: Leif R Jansson/TT
Narkotika

Dalande användning av nätdrogen spice i Jämtlands län

Ungdomspolisen: Just nu upplever vi inte något specifikt problem
1:35 min

Nätdrogen spice misstänks på senare tid ha orsakat flera dödsfall bland unga och allvarliga förgiftningar i Sverige. Men hittills i år har inte ett enda fall av spicemissbrukare noterats i Jämtlands län.

Drogen är ovanlig nu jämfört med för några år sedan berättar Maria Lundberg ungdomspolis i Jämtlands län.
– Just på ungdomspolisen har vi inte haft ett enda positivt drogtest på just spice i år, säger hon.

Spice har funnits på marknaden i flera år, men inte förrän nu har diskussionen blossat upp ordentligt när den orsakat dödsfall och allvarliga förgiftningar. Här i länet var den mer trendig för ett år sedan - då gick polisen ut och varnade för att spice snart kan kräva sitt först dödsoffer.

Idag ett år senare är den snarare ovanlig i Jämtlands län.
– Just nu upplever inte vi något specifikt problem. Vi tror det beror på att folk som har testat inte tycker att det var en särskilt positiv upplevelse och att det på sådant sätt blivit självutrotande. Men också att vi har försökt jobba mycket förebyggande gentemot skolor, föräldrar, andra vuxna men också i medier, säger Maria Lundberg.

Trots att polisen verkar säker på sin sak är det svårt för myndigheten att säga att det är så. Det kan alltid finnas ett mörkertal berättar ungdomspolisen Maria Lundberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".