Mats Rönning vid sitt sjöflygplan. Foto: Yngve Munter/privat bild
1 av 3
Mats Rönning vid sitt sjöflygplan. Foto: Yngve Munter/privat bild
Mats Rönning på stege. Foto: Yngve Munter/privat bild
2 av 3
Mats Rönning på stege. Foto: Yngve Munter/privat bild
Mats Rönning vid arbetsbilen. Foto: Yngve Munter
3 av 3
Mats Rönning vid arbetsbilen. Foto: Yngve Munter
Stafettgästen

Stafettgästen Mats Rönning konstruerade eldriven trehjuling som 6-åring

Stafettgäst Mats Rönning Hårsta Undersåker
45 min

Mats Rönning föddes den 31 januari 1970 och växte upp i Skulltorp, 6 km söder om Skövde i Västergötland.

Gick Volvos Industrigymnasium drift och underhållsteknik.

Studerat elektronik, radiokommunikation, meterologi och avionik.

Har fru och tre barn, Maria, Sara Frida och Viktor.

Har flygcertifikat för land och sjöflygplan och är ordförande i Åre Molanda Flygförening.

Bor i Hårsta i Undersåkersförsamling Åre kommun sedan 17 år tillbaka.

Mats skriver själv så här om sitt liv: "Jag har alltid varit intresserad av teknik och byggde under uppväxten otaliga konstruktioner, en del lyckade andra mindre lyckade, till mina föräldrars och omgivnings glädje och ibland sorg.

Tex. Eldriven trehjuling, eldriven lådbil, vattenrutschbana med tillhörande 10 000 liters pool, snöskoter av två brandsläckare och en gammal motorsåg, inbrottslarm, radiosändare och mängder av olika elektroniska prylar mm mm.

Jag hade under min uppväxt många olika jobb, ibland flera stycken, sålde fröer och lökar delade ut reklam och tidningar reparerade trägårdsmaskiner och klippte gräs för att kunna köpa moped, motorcykel, husbil mm.

Förutom teknik tycker jag om att vara ute i naturen och under min uppväxt var jag nog mer ute än inne då skogar och jordbruk låg på andra sidan kvarteret.

Efter en allvarlig cykelolycka i sjuårsåldern då jag riskerade att få en stelopererad hand började jag med simning och höll på med det upp till elit nivå, men under gymnasietiden prioriterade jag skolan och slutade med simningen.

Jag hittade ingen eftergymnasial utbildning inom området radiokommunikation, däremot såg jag att det fanns många men dyra kurser som erbjöds av olika företag, så jag startade ett företag och jobbade in pengar för att kunna utbilda mig genom att gå olika kurser inom de olika områden jag var intresserad av och kunde på så vis finansiera detta genom mitt företag.

Vid sidan om mitt företagande jobbade jag som utbildare och var klassföreståndare för min första gymnasieklass inom elprogrammet när jag var 21 år och blev mer än en gång utkörd ur lärarrummet då jag av misstag togs som elev.

Jag träffade min fru under gymnasietiden och vi har nu varit gifta i 25 år och har tre barn tillsammans Viktor 12 år, Frida 18 år och Sara 21 år.

I Åre hamnade vi 1997 då jag hade jobb här uppe och familjen var i Jönköping, vi hade fått vår andra dotter Frida och min Fru Maria var mammaledig så vi hyrde ut huset i Jönköping och flyttade tillfälligt till Åre, sex månader max ett år var det tänkt från början men vi är kvar än 17 år senare.

Mitt företag som heter MEAC har jag tagit med mig från Jönköping men även här i Jämtland jobbade jag med olika typer av utbildningar parallellt med företaget men sedan tio år tillbaka kör jag företaget på heltid. Mitt arbetsområde är mycket i Jämtland men även i norra och södra Sverige och till viss del även ute i Europa.

MEAC har fyra olika ben att stå på:

Metreologiska mätsystem (vindmätare, nederbördsgivare mm.)

Energisystem  (sol, vind och vattenkraft samt bioenergi)

Avionik  (el och instrument i flygplan och helikoptrar)

Communication (radiokommunikation, bredband via radio,

fjärrstyrning och övervakning via radio)

Mycket av det jag jobbar med är projekt från ax till limpa, jag är ofta med i hela processen och det är det jag trivs bäst med. Jag har även specialiserat mig på att bygga anläggningar på otillgängliga platser som många gånger saknar farbar väg. Här har mitt intresse för flyg kommit väl till pass och förra året fick jag möjlighet att köpa Gunnar "Spökis" Anderssons Seabee (ett sjöflygplan) som jag nu använder för att ta mig till otillgängliga arbetsplatser runt om i fjällvärlden. Jag är även delägare i ett flygplan på hjul som jag använder för tjänsteresor runt om i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".