82-årige Karl-Erik Lind hemma i sin lägenhet i Lugnvik, Östersund. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
1 av 2
82-årige Karl-Erik Lind hemma i sin lägenhet i Lugnvik, Östersund. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
Portgång in till Lugnviks centrum i Östersund. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Portgång in till Lugnviks centrum i Östersund. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Brott

Rosförsäljare lurar gamla i Östersund på pengar

82-årige Karl-Erik: Det var bedrövligt!
6:01 min

Nu är det aktuellt igen - äldre människor i Östersund luras på pengar av rosförsäljare. Bedragarna blir allt fräckare och polisen lyckas inte lösa brotten.

Rosförsäljare som lurar åldringar på pengar är ingen ny företeelse, men bedragarna blir fräckare och fräckare och polisen har mycket svårt att lösa brotten. De som luras känner skamkänslor och vill inte anmäla.

I stadsdelen Lugnvik i Östersund har flera äldre råkat ut för en bedragare med gula rosor som knackar på dörren och säger sig komma från kyrkan eller en välgörenhetsorganisation med en blomgåva. När de gamla sedan tagit emot blommorna kräver han pengar - flera hundra kronor - av de äldre som då har svårt att sätta sig emot det.

– Jag slängde blommorna nästan direkt i hans ansikte, säger 82-årige Karl-Erik Lind som motade ut mannen ur sin lägenhet när han krävde 500 kronor i betalning.

Grannar i huset blev lurade på pengar samma dag berättar Karl-Erik som bor i ett hyreshus som är ett boende för personer som är 55 år och äldre. Det var diskussion i samband med lunchen i den gemensamma matsalen och Karl-Erik fick höra att vissa betalade 500 kronor till mannen med rosorna, andra säkert mer misstänker Karl-Erik. Han menar att det var många som blev lurade på pengar och tycker att det är bedrövligt att gamla människor ska utsättas såhär.

– Många har inte någon förmåga att jaga ut sådana där individer heller så då är det ju riktigt, riktigt illa, säger Karl-Erik.

Mannen syntes på flera platser i området samma dag. Personal på närbelägna Sjöängen som är ett särskilt boende bekräftar bilden av en okänd man som säger sig sälja blommor till välgörande ändamål. Samma dag som Karl-Erik hade besök i sin lägenhet avvisades en man med blommor därifrån.

– Här får det inte föregå nån form av försäljning utan du måste omedelbart gå ut, berättar Evy Bragée som jobbar på Sjöängen att hon sa när hon upptäckte och sedan avvisade mannen därifrån.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".