Foto: Karin Bångman/Sveriges radio.
1 av 2
Foto: Karin Bångman/Sveriges radio.
Portgång in till Lugnviks centrum i Östersund. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Portgång in till Lugnviks centrum i Östersund. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Brott

Rosenbedragare blir allt fräckare enligt polisen

Polisen Per Thelin: Det är så fräckt!
5:55 min

Rosförsäljare som lurar gamla människor på pengar är i farten i Östersund. Bedragarna blir allt fräckare och polisen har mycket svårt att lösa brotten.

Rosförsäljare som lurar åldringar på pengar är ingen ny företeelse men bedragarna blir fräckare och fräckare menar polisen.

– Det är så fräckt att ge sig på äldre på det här viset, säger Per Thelin som är förundersökningsledare vid polisen i Östersund.

82-årige Karl-Erik Lind i Lugnvik som bor i ett hus för äldre människor berättar för P4 Jämtland hur han kastade ut en man som kom till hans lägenhet med blommor och därefter krävde 500 kronor. Flera grannar tog inte lika handgripligen tag i problemet utan blev lurade på pengar. De som drabbas har skamkänslor, känner sig kränkta och rädda och polisanmäler sällan det som skett.

Den här typen av lurendrejeri förekommer i perioder och polisen Per Thelin tycker att det är särskilt illa att man nu söker upp boenden för äldre för att att därmed tjäna på gamla människors givmildhet.

– Det hoppas man ju att det inte blir sjukhuset nästa gång, säger Per Thelin.

Just nu finns inga aktuella polisanmälningar i Jämtland men Per Thelin säger att det är viktigt att göra en polisanmälan direkt när något sker. Desstom rekommenderar han att inte ha större summor i kontanter hemma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".