Coach Torbjörn Gehrke spänd, men hoppfull inför kvällens match mot Örebro. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio
Coach Torbjörn Gehrke spänd, men hoppfull inför kvällens match mot Örebro. Foto: Björn Nordquist/Sveriges radio
Basketligan

Jämtland Basket - Örebro 83-75

Coach Torbjörn Gehrke: Lättnaden övertrumfar glädjen
4:53 min

Jämtland Basket kunde vinna bottenmötet mot Örebro. Efter sex raka förluster får nu laget lite andrum fram till nästa hemmamatch på fredag.

Jämtlands coach Torbjörn Gehrke beskriver en känsla av lättnad snarare än glädje efter den välbehövliga segern för sitt lag. Och det var ett engagerat försvarspel och tidvis mycket fint skytte som avgjorde för hemmalagets fördel. I halvtid hade hemmalaget en 16 poängs ledning. Att sen laget tappar en del skärpa i de två sista perioderna visar att att spelarna i hemmalaget inte är vana att leda en match.

Jämtland Basket klättrar nu från sista platsen i tabellen till en 9:e plats av de 11 lagen i Basketligan. Jämtland har en match mer spelad än både Örebro Och Nässjö som ligger på samma poäng på platserna bakom. På fredag möter Jämtland just Nässjö hemma i Östersund.

Matchrapporter från tisdagskvällen:

4:e kvarten (40 min): Nerverna hyggligt på plats hos hemmalaget, som ett tag hade en ledning på nästan 20 poäng, men tappade mot slutet. Örebrotimeout med några minuter kvar hjälpte inte hela vägen.

3:e kvarten (30 min): Örebro slätter inte taget om matchen, och kommer igen något starkare. Fortsatt kamp. Två timeouter för Jämtland. För hemmalaget viktigt nu att hålla ordning på nerverna i sista kvarten. (62-53)

2:a kvarten (20 min): Lite mer upp och ner i skärpan hos hemmalaget, men aldrig utan intensiteten. Jämtlands Mario Pesut, som är på väg tillbaka efter en handledsskada, satte sina första sex poäng genom tre snabba tvåor i rad. Örebro lider av stor oskärpa i avsluten, skottprocenten 35% på tvåpoängsskotten och bara ett av sju trepoängsförsök i korgen. Jämtland gör allt för att hålla ett mycket högt tempo i sina anfall, oftast resulterar det, men emellanåt är de för snabba för sig själva. Men det är förmodligen utvecklande.(46-30)

1:a kvarten (10 min): Intensiv första del av matchen, där Jämtland inledde och avslutade perioden med att sätta treor! Och det hör inte till vanligheterna. Mycket kamp mellan två lag som verkligen vill vinna. Jämtlands laddning går nästan att ta på, och det känns som om de vill bjuda den trogna publiken på något riktigt bra. Och så långt så väl. För hemmalaget. Amerikanen Tyler Peters river, sliter och kämpar, oftast framgångsrikt, ibland för mycket. Jämtlands skottprocent skyhögt över det vanliga: 83% framgångsrika 2-poängsförsök, 60% på 3-poängsskotten. (28-16)

Tisdag kväll i Östersunds sporthall. Jämtland baskets coach är imponerad över "sveriges bästa baskepublik" och det är återigen näst intill fullt på läktaren. En publik som givetvis hoppas på vinst! Bara en hittills på nio försök under säsongen. Denna vecka två goda chanser med hemmamatcher mot två andra lag som haft det tufft så här långt, Örebro och Nässjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".